2014. január 27., hétfő

Őssejtekkel az ALS ellen

Preklinikai kísérletek már többször bebizonyították, hogy az őssejtek képesek voltak késleltetni az ALS lefolyását. Azonban az alkalmazott őssejtek különböző forrásból származtak és különböző módon is fejtették ki jótékony hatásukat.
Embrionális őssejtek
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy embrionális őssejtekből megfelelő kezelés hatására létrehozhatók motoneuronok. Ebből kiindulva adódott a lehetőség, hogy ezeket az embrionális őssejt-eredetű motoneuronokat  G93A-SOD1 patkányba (ALS-ben szenvedő patkány) ültessék be. A kísérlettől azt várták, hogy a beültetett motoneuronok majd axonokat növesztenek és innerválják a végtag izmokat.  Azonban a kísérlet nem járt sikerrel, mert a beültett embrionális eredetű-motoneuronok csak rövid ideig éltek túl és nem voltak képesek axonokat növeszteni a végtagizmokhoz. Továbbá nem elhanyagolható az a tény sem, hogy humán embrionális őssejtek felhasználása súlyos etikai kérdéseket vet fel.
Mesenchimális őssjetek
A köldökzsinór vérből izolált őssejtek (UBSC) szintén nagy differenciálódási kapacitással bírnak. ALS egerek agykamráiba injektálva ezeket a sejteket megnövelhető közel 10%-kal az ALS egerek túlélési ideje. A beinjektált UBSC az agykamra falára tapadtak ki, de a gerincvelőbe nem vándoroltak be. Feltételezik, hogy a transzplantált őssejtek olyan neurotrofikus faktorokat, anti-inflammatorikus citokineket termeltek, amelyek késleltették a betegség időbeni lefolyását.
Mesenchimális őssejtek találhatók még a vöröscsontvelőben is. Ezen őssejtek alklamazásával lehetőség nyílik arra, hogy a páciens saját mesenchimális őssejtjeit kapja vissza (autológ transzplantáció), kiküszöbölve ezzel az élethosszig tartó immunszupresszánsok alkalmazását. G93A-SOD1 egerek (ALS egér törzs) autológ mesenchimális őssejt kezelésen estek át. Az őssejteket intratechálisan, intraspinálisan vagy intravénásan alkalmazták. Az G93A-SOD1 egerek életideje megnövekedett és a motoros funkciót mérő tesztekben is jobban teljesítettek, mint azok az G93A-SOD1 egerek, amelyek nem kaptak őssejt kezelést.
A következő blogbejegyzésemben a progenitor sejtek hatásairól írok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése